Kategorie:
„Smaki tradycji”
16 maja o godzinie 16.00 odbyła się premiera publikacji „Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego” pod red. dr Barbary Górnickiej-Naszkiewicz.
Niniejsza publikacja jest efektem projektu „Smaki tradycji”, który realizowany był od listopada 2020 r. do końca stycznia 2021 r. Na łamach miesięcznika „Głubczyce. Podaj dalej!” dr Górnicka-Naszkiewicz zaprosiła do udziału w przedsięwzięciu lokalne stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, rodzimą gastronomię, wytwórców oraz samych mieszkańców.
Głównym celem projektu było zwrócenie uwagi lokalnej społeczności na tematykę dziedzictwa kulinarnego oraz aktywizacja wszystkich pokoleń: od seniorów, których zadaniem było przypomnienie sobie dawnych przepisów i dań, po pokolenie średnie, aby motywowało swoich rodziców do poszukiwań w zakamarkach pamięci, i wreszcie do dzieci oraz młodzieży, by zainteresować je tradycyjnymi potrawami. Badaczka starała się zwrócić uwagę najmłodszych pokoleń na bogactwo własnego dziedzictwa kulinarnego i wyeksponować jego wartość jako ważnego elementu naszej kultury i tożsamości. Pokazała w publikacji oprócz przepisów różne formy aktywności, dzięki którym tradycje kulinarne są pielęgnowane i przekazywane. Działania projektowe dopełniła więc obserwacja uczestnicząca i kwerenda archiwalna materiałów zebranych w jej archiwum.
Oddając tę publikację do rąk Czytelników, mamy nadzieję, że publikacja będzie zaproszeniem do bogatego świata tradycji kulturalnych, a pokazane w niej ciekawe formy aktywności społecznej zainspirują do dobrych praktyk tego typu.
Premiera publikacji odbyła się online na kanale YouTube Studio B, a publikacja jest do pobrania bezpłatnie poniżej.
Patronat honorowy nad premierą publikacji objął Narodowy Instytut Dziedzictwa i Marszałek Województwa Opolskiego Andrzej Buła.
Przedmiot: -
Poziom edukacji: -
Forma materiału: -
Typ materiału: -
Data udostępnienia: -
Licencja -